07-12-2015
Son TÜSHAD Seminerlerimizi, sektörümüz açısından özel bir anlam ve öneme sahip bir tarihte, Dünya Sivil Havacılık Günü’nün kutlandığı 7 Aralık Pazartesi günü gerçekleştirdik. Seminerimizi 7 Aralık’ta gerçekleştirerek, hem bu anlamlı günü yad edip, hem arkadaşlarımızla bir araya gelerek, bilgi dağarcığımızı da zenginleştirmek suretiyle bir taşla çok kuş vurmayı amaçladık. Misafir konuşmacılarımız bizleri “Finansal ve beşeri sermayeyle birlikte bir kurumun gelişmesinde en önemli faktörlerden birisidir” şeklinde tanımladıkları “Sosyal Sermaye” kavramı ve uygulamaları hakkında bilgilendirdiler.
2 uzman konuğumuzu ağırladığımız seminerimizin ilk konuşmacısı, çok yönlü bir uzman olan Uzman Eğitim Yönetim Danışmanı Sn. Osman Sarı idi. 2. konuğumuz olarak yine çoklu uzmanlık ve beceri sahibi olan Uzman Eğitim Yönetim Danışmanı Sn. Akın Kılıç’ı dinleme imkanı bulduk.
İlk olarak sahneye gelen Osman Sarı, sunumunda liderlik kavramıyla da ilişkilendirdiği atılganlık konusunu ele aldı. Ancak 25 saatlik bir eğitimde tam olarak verilebilecek bu önemli konuyu bize ana başlıklarıyla aktarmaya çalıştı. Atılganlığı engelleyen faktörlerden, bunlar arasında yer alan yönetici tutumlarından bahsetti.
Yine atılganlık konusunda önemli rolü olan kişilik tipleri olarak çekingen, atılgan ve saldırgan karakterlere ve bunların özelliklerine değinen Sarı, etkili ve verimli iletişim için “sen dili” yerine “ben dili” kullanımının önemine de işaret etti. Sunumunun devamında bir sosyal beceri olarak atılganlık kavramının diğer yönlerinden bahseden Osman Sarı, bu beceri konusunda kişilerin kendilerini tanımaları, dikkatli olmaları ve sosyal gözlem yapmalarının da gerekli ve faydalı olacağını vurguladı.
Etkili iletişimde net ve açık ifade tarzı kullanmanın ideal olduğuna işaret eden konuşmacımız, bunu sahneye davet etttiği bir katılımcıyla birlikte gerçekleştirdiği ilgi çekici bir uygulamayla da pekiştirdi. Son olarak, katılımcılar olarak bu uygulama ve sunumdan sosyal ve iş hayatlarımız için çıkarımlar yapmamızı tavsiye etti.
Osman Bey’in hemen ardından sahneye davet edilen diğer uzman konuğumuz Akın Kılıç, kendisine ayrılan kısa süre içinde seminer salonunu dolduran ve sayıları 150’yi aşan katılımcılara “Sosyal Sermaye” kavramını çeşitli yönleriyle aktarmaya çalıştı. Sosyal ve iş hayatının diğer alanlarında olduğu gibi bu konuda da “Ne, nasıl ve niçin” sorularının ve bunların cevaplarının önemli olduğuna işaret eden Kılıç, finansal ve insan kaynakları ile birlikte sosyal kaynakların da ürün ve hizmet üretiminde diğerleri kadar önemli olup, etkin ve önemli rolü bulunduğuna vurgu yaptı.
Sosyal sermayenin önemi konusunu havacılık tarihinden verdiği bir örnekle aktarmaya çalışan Kılıç, sağlam finans kaynakları ve iyi ücretler ödenen uzman bir ekip de dahil olmak üzere gerekli bütün kaynakları mevcut olan Langley’in uçak üretiminde vardığı sonuca karşın çok başarılı olamadığı ve tanınmadığına dikkat çekti. Buna mukabil, Wright Kardeşlerin, finansman yetersizlikleri ve ücret ödemedikleri amatör bir ekiple çalışmalarına rağmen, kendileriyle birlikte diğer ekip üyelerinin de uçma konusundaki güçlü motivasyonları ve hedef birliktelikleri sayesinde eriştikleri başarıyla tarihteki yerlerini aldıklarını vurguladı.
Sunumunun sonraki bölümünde Maslow’un” “ihtiyaçlar hiyerarşisi” çerçevesinde, ücretin sadece fiziksel ve temel bir ihtiyacın tatmini aracı olduğunu; öte yendan aidiyet, saygı, fırsat tanıma gibi diğer önemli faktörlerin çalışanların motivasyonu ve başarı için en az ücret kadar, hatta bazen daha da fazla önem taşıdığına dikkat çekti. İnsan kaynağı ve finansal kaynakların doğal olarak kısıtlı nitelikte oldukları, sosyal sermaye ve kaynakların ise etkin olarak kullanılabildiği takdirde çok daha geniş, etkin ve verimli olabileceğini vurgulayan konuşmacımız, sosyal sermayede “güven, karşılıklılık ve network” gibi unsurların önemine işaret etti.
Osman Bey’e benzer şekilde sunumunu bir uygulama ile bitiren Akın Bey, salondaki tüm katılımcıların iştirakleriyle gerçekleştirdiği “alternasyon” uygulamasıyla ekip çalışmasının önemini görselleştirerek, “planlı ve bilinçli hareket etmek ve iyi bir ekip çalışması başarı getirir” şeklinde özetleyebileceğimiz bir mesajla sunumunu sonlandırdı.
Seminer öncesinde Bekard’ın hazırladığı ikram sunumumuza ilaveten, seminere katılan üye ve meslektaşlarımıza 7 Aralık hatırası olarak TÜSHAD tarafından özel bir hediye takdim edilen programın sonunda yapılan çekilişle, 2 katılımcımıza seminer konusu olan “Sosyal Sermaye ve Atılganlık” konulu eğitimlere katılma hakkı da hediye edildi.
Sonraki program ve faaliyetlerimizde görüşebilmek temennisiyle, tüm üye ve meslektaşlarımıza kolaylıklar diliyoruz.
Selam ve saygılarımızla,
Tüm Sivil Havacılar Derneği (TÜSHAD)
Yönetim Kurulu adına,
Mehmet AYTEKİN
TÜSHAD Yönetim Kurulu Başkanı